Uwielbiam fast foody w domowej wersji. Domowy kebab drobiowy z piekarnika jest obłędnie pyszny, prosty do przygotowania i na pewno zachwyci Was równie mocno. Idealny do przygotowania na imprezę. Mięso jest aromatyczne, soczyste, smakuje super również na zimno, np. do kanapek. Kebab przygotowałam z filetu i nóg z kurczaka, ale można również wykorzystać pierś z indyka. Polecam!!! Zajrzyjcie również na serwis fajnegotowanie.pl , gdzie znajdziecie ciekawe przepisy na siostrzaną potrawę kebaba – gyros : )
Składniki:
- 1 duży filet z kurczaka (ok. 400g)
- 3 duże nogi z kurczaka samo mięso bez skóry i kości (ok. 500-600 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu, nie mylić z kminkiem)
- 1 duża cebula
- 3 patyczki do szaszłyków
Mięso umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem w cienkie kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbić, aby był cieńszy i zwiększył powierzchnię.
Do małej miseczki wsypać wszystkie przyprawy: sól, czosnek, paprykę, oregano, tymianek i kmin rzymski, dokładnie wymieszać.
Każdy kawałek mięsa natrzeć dokładnie olejem, aby przyprawy lepiej do niego przylgnęły i mięso nie przesuszyło się podczas pieczenia. Dzięki temu kebab będzie bardziej soczysty. Każdy kotlet oprószyć obficie przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron. Doprawione układać jeden na drugim i tak aż do wykończenia wszystkich kawałków. Powinniśmy zużyć całą przyprawę. Przykryć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej całą noc (mięso można od razu nadziać na patyki – instrukcja poniżej i wstawić do lodówki, w ten sposób czeka gotowe do pieczenia).
Przygotować stelaż do pieczenia, czyli cebulę i patyczki do szaszłyków. Cebulę przekroić na pół w poprzek, jedną z połówek ułożyć na talerzu i wbić w nią patyczki –pionowo. Wbijać od dołu tak, żeby ostry czubek patyczka był skierowany ku górze (przebijając cebulę uważać na place) –na te patyczki nadziewać mięso, dociskając do cebuli i budując z tych kotletów kebab. Układać kotlety jeden na drugim, budując wieżę i dociskając kotlet do spodu. Kiedy wszystkie kawałki mięsa się skończą i są dobrze dociśnięte, kebab jest gotowy. Przykryć go od góry drugą połówką cebuli tj. nabić ją na patyki zamykając kebab. Dodatkowo osłonić górną cebulę, przykrywając ją kawałkiem folii aluminiowej tak, aby się nie przypiekła podczas pieczenia.
Wstawić do zimnego piekarnika i rozgrzać go razem z mięsem w środku. Czas pieczenia liczyć od chwili, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 180 C (grzanie góra-dół bez termoobiegu, aby nie przesuszyć mięsa) i piec na dolnej półce przez 80-90 minut tak, aby mięso upiekło się w środku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, żeby mięso odpoczęło, soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Po kilku minutach pokroić ostrym nożem, w cienkie paseczki albo takie paski, na jakie mamy ochotę. Podawać z pitą, tortillą, ryżem, surówkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Do podania idealny jest również lekki sos czosnkowy:
- jogurt naturalny gęsty (180g)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Schłodzić w lodówce, aby smaki się przegryzły.
Aż ślinka leci jak patrzę na te zdjęcia! dzisiaj nastawiam marynatę 🙂
Autor
Super, mam nadzieję, że posmakował 🙂
Ostatnio jestem chętna na taki domowy kebab. Ostatnio w tych knajpach z kebabem zauważyłam, że ich dania są coraz gorszej jakości. Już wolę sama zrobić taki kebab, dlatego sprawdzę ten przepis 🙂
Autor
Domowy najlepszy 🙂
Dobrze, że weekend nadchodzi to na pewno będziemy się zajadać 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Super pomysł domowego nie jadłam 🙂
Autor
Polecam, jest pyszny 🙂
Świetny pomysł 😍 Na pewno skorzystam 👍
Autor
Na pewno posmakuje, jest super <3
Przepyszne, idealne 😍
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 🙂 🙂
Musi być pyszny 🙂
Autor
Potwierdzam 😉
Mięsko w lodówce jutro dam znać co wyszło 🙂
Rewelacja jest efekt wow 🙂
Autor
Super 🙂 🙂 🙂
Autor
Czekam na wieści 😉
Wspaniałe wyszło, polecam!!!
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Rewelacyjny na pewno powtórzę bo cała rodzinka się zajadała zrobiłam z samymi udkami bo bałam się że pierś będzie za sucha.
Autor
Miło mi, że tak posmakowało 🙂
Mięso jest przepyszne polecam na samych udkach/nóżkach 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂 dla mnie najlepiej smakuje w połączeniu z piersią z kurczaka 🙂
PYCHA!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Super przepis na kebaba 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂
Same pochwały zebrałam za ten obiadek super pyszny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Wyszedł super 🙂
Autor
Super <3
Cudowny przepis mieso jest rewelacyjne ja nie lubie kebaba na miescie z baraniny ale taki domowy to co innego klasa 🙂
Autor
Domowe jedzenie najlepsze 🙂
Przepyszne!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Fajna propozycja dla fanów kebaba 😀
Autor
Miło mi, że przypadła do gustu 🙂
Genialne mięsko zrobiłam z twoich proporcji i wyszło fajne wilgotne nastepnym razem probuje sam filet 🙂
Autor
Super 🙂 ciekawe, która wersja bardziej posmakuje 😉
Wow! Wygląda rewelacyjnie!
Autor
Bardzo dziękuję i polecam, smakuje tak jak wygląda 😉
Pyszne mięso dziękuję 🙂
Autor
Super, że kebab posmakował 🙂
Ale to było dobre zrobiłam z podwójnej porcji i nadal nam było mało 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Cudowne mięso, fajnie soczyście wyszło 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że kebab posmakował 🙂
Robiłam już 3 raz i zawsze pysznie się udaje, najlepszy chyba mix trochę udek trochę filetów a sam filet piekłam w niższej temp i też był soczysty 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło, wg mnie miks też smakuje najlepiej 😉
Na weekend miałam gości i szukałam coś prostego ale efektownego i tak trafiłam na Pani blog i przepadłam 🙂 tyle super przepisów kiedy ja to zrobie?! a kebab pierwsza klasa 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Cudowny sposób na kurczaka dziękuję.
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Przepyszne mięso, fajnie doprawione i soczyste a łatwo się robi 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pycha bardzo polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Dzis będę robił, mam nadzieję, że wyjdzie równie pysznie
Autor
Smacznego i daj znać jak posmakowało 🙂
Czy kebab piec na stojaco, czy mozna go polzyc na blaszce?
Autor
Na stojąco 🙂
Wygląda smacznie. Jakie inne mięso można jeszcze zastosowac w tym przepisie? Nigdy nie przepadałam za kebabem, ale taki domowy na pewno jest zdrowszy niż kupiony w budce
Autor
Dziękuję i polecam, miks mięs podany w składnikach, wg mnie wychodzi najsmaczniejszy, ale można próbować różne opcje 🙂
A jak długo piec w piekarniku gdzie grzeje tylko duł
Autor
Czas pieczenia zawsze zależy od piekarnika, po 90 minutach proszę sprawdzić, czy mięso jest już dopieczone 🙂
Przepyszne kolejny super przepis znaleziony na tej stronie 😋
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Robiłem po raz pierwszy i wyszedł pyszny.
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
ale zajebiste wyszło
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Moja rodzina jest zachwycona tym kebabem. Troszkę za każdym razem modyfikuje. 3 nastolatków i żona nie marudzi że na kebaba trzeba wyskoczyć. Mistrzostwo
Autor
Bardzo się cieszę, najlepsza rekomendacja 😀
Kebab jest o wiele lepszy niż kupny, mięso soczyste bardzo polecam 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Czy mięso w piekarniku ustawiamy pionowo czy poziomo?
Autor
Pionowo 🙂
Przepis super. Niestety kmin rzymski to nie dla mnie. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂 Kmin rzymski jest bardzo charakterystyczny, albo się go uwielbia, albo nienawidzi 😉
Rewelacja mięso pyszne, soczyste !!!
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Robie juz 3 raz kebaba z tego przepisu, jest prosty i bardzo smaczny…
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Bardzo mi smakuje przyprawy super dobrane mięsko soczyste.
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Fajny przepis. Ale jak to jest możliwe że wam na filmikach tak ładnie się to trzyma w pionie ? Cebula po rozgrzaniu robi się miękka i się wszystko rozwala. Jest na to jakiś inny sposób ?
Autor
Zamiast cebuli można użyć np. ziemniaki 🙂
Oczywiście wszystko smakuje idealnie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Czy tak zamarynowane mięso, zamiast na patyk i do piekarnika to można by do grila przyciskanego takiego góra-dół? Kurczak normalnie tam wychodzi super – taki soczysty jak nie przeciągniemy..
Autor
Tak 🙂
Jestem zachwycona tym przepisem zrobiłam już kilka razy i nadal mało 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
polecam przepis o wiele lepsze niz z zahira
Autor
Dzięki 😀