Gofry bananowe

Czy może być coś lepszego niż połączenie ciasta bananowego i gofrów? : ) Dla miłośników słodkich śniadań to propozycja idealna. Gofry można oczywiście podać również w ramach deseru. Przyjemnie słodkie, pożywne i proste do zrobienia. Polecam!!!

Bananowe gofry

Składniki (6-8 sztuk):

  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki otrębów owsianych (można pominąć)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g wiórków kokosowych lub płatków migdałów lub mielonych orzechów włoskich
  • 2 małe bardzo dojrzałe banany (lub 1 duży) + odrobina soku z cytryny
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 125 ml maślanki
  • 50 g roztopionego masła

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą, dodać otręby, wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe lub migdały, ponownie wymieszać.

Banany rozgnieść, skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Jajko lekko ubić z maślaną, dodać banany i masło, wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Piec w mocno rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.

Smacznego!

* Połowę mąki pszennej tortowej można zastąpić orkiszową. Do ciasta można dodać 50 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady.

Gofry bananowe
Gofry z ciasta bananowego

Inspiracja „Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą”

Komentarzy: 14

    • Marta
      Autor
      5 maja 2021 / 22:41

      🙂 🙂 🙂

  1. Isia
    5 maja 2021 / 13:30

    Cudowne sniadanko 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2021 / 22:41

      Dziękuję 🙂

  2. Sara
    5 maja 2021 / 14:52

    Mniam ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      5 maja 2021 / 22:41

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  3. Majka
    5 maja 2021 / 17:32

    Ależ pyyysznie się prezentują 😍

    • Marta
      Autor
      5 maja 2021 / 22:41

      Dziękuję i polecam 🙂

  4. Natka
    5 maja 2021 / 17:46

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2021 / 22:42

      😀

  5. Sonia
    5 maja 2021 / 19:26

    Super wyglądają 🙂 kocham chlebek bananowy wiec pewnie skradną moje serce 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2021 / 22:45

      O tak! w takim wypadku trzeba obowiązkowo wypróbować 😉

  6. Lena
    11 maja 2021 / 14:40

    Pyszne, musiałam tylko trzymać ok. 8 minut w gofrownicy żeby były super chrupiące 🙂

    • Marta
      Autor
      12 maja 2021 / 9:35

      Super, że posmakowały 🙂

Skomentuj Isia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 + 10 =