Jagodzianki serowe

Ostatnio mam ogromną słabość do drożdżowego ciasta ; ) Sezon jagodowy w pełni, więc kwestią czasu było przygotowanie jagodzianek ; ) Dodatek sera nie jest mocno wyczuwalny, ale dzięki niemu przepis znaleziony tutaj jeszcze bardziej mnie zainteresował : ) Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Polecam! 


Jagodzianki

Składniki na ciasto (12 sztuk):

  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 400 g mąki pszennej (luksusowej)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g twarogu
  • 4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, zalać letnim mlekiem. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą. Twaróg zmielić lub utrzeć za pomocą robota kuchennego. Dodać olej, jajko i pozostały cukier. Gdy całość się połączy dodać mąkę z solą oraz wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić ciasto – około 10 minut. (Korzystam z robota kuchennego). Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut (do podwojenia objętości). Po tym czasie krótko je zagnieść i uformować wałek, a następnie podzielić go na 12 równych części. Z każdej części uformować okrągły placek o średnicy około 10 cm. Na środku położyć 1 łyżkę nadzienia i bardzo dokładnie zlepić. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tak, aby zlepienie było na dole) i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez 17 minut. (Opcjonalnie 200 C góra-dół przez 15-20 minut). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i  studzić na kratce.

Składniki na nadzienie:

  • 400 g jagód
  • 100 g twarogu
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody

Umyte jagody przesypać do małego garnka, dodać cukry i zagotować. Odlać 2 łyżki soku, które będą potrzebne do przygotowania lukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody i przelać do gotujących się jagód. Dokładnie wymieszać i gotować około 1 minuty, aż całość zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia, a następnie połączyć ze zmielonym twarogiem na jednolitą masę.

Składniki do dekoracji:

  • cukier puder
  • 2 łyżki soku z jagód (pozyskanego przy przygotowaniu nadzienia ; )
  • woda
  • jagody

Do jagodowego soku dodać cukier puder w takiej ilości, aby lukier był dość gęsty i nie spływał z jagodzianek. Można również przygotować drugą wersję lukru z połączenia cukru pudru i wody. Udekorować przestudzone jagodzianki.

Smacznego : )


Serowe jagodzianki


Jagodzianki z serem


Słodkie jagodowe lato

Komentarzy: 26

  1. 4 lipca 2014 / 22:07

    Świetny pomysł na drożdżówki! A jak dużo mają jagód! 🙂
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam 😉

  2. amela
    6 lipca 2014 / 19:53

    Ale pyszności! Ten dodatek sera bardzo intrygujący 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lipca 2014 / 12:28

      Ser mało wyczuwalny, ale całość pyszna 🙂

  3. 8 lipca 2014 / 12:07

    małe pyszności 🙂 w tym roku jeszcze nie jadłam jagodzianek.
    Ps. GzG znów trwa 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lipca 2014 / 9:53

      Polecam to koniecznie nadrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2014 / 19:14

      Jagodzianki w sezonie jagodowym być muszą 🙂

  4. Anusia
    10 lipca 2014 / 19:03

    Idealne 🙂 ciasto trochę mi się lepiło, ale byłam twarda nie podsypywałam zbyt wiele i wyszły pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2014 / 19:12

      Bardzo się cieszę, że smakowały i gratuluję, że się nie poddałaś przy wyrabianiu ciasta 🙂

  5. 18 lipca 2014 / 22:41

    Oj narobiłaś mi ochoty na jagodzianki!

    • Marta
      Autor
      18 lipca 2014 / 23:06

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  6. Karo
    13 lipca 2015 / 23:27

    Wprost rozpływają się w ustach, super 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2015 / 19:12

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  7. 14 lipca 2015 / 15:07

    też dzisiaj robiłam jagodzianki:) fajny pomysł na dodanie sera:)

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2015 / 19:14

      Ser dodaje im delikatności 🙂 a jagodzianki teraz pewnie królują w wielu domach (i wcale mnie to nie dziwi; ) Pozdrawiam 🙂

  8. Iwonka
    14 lipca 2015 / 19:10

    OOO mega wyglądają, a chodzą za mną już jakiś czas 🙂

  9. karina
    14 lipca 2015 / 23:50

    wyszły super, w kolejny weekend powtórka 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2015 / 8:55

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  10. Ala
    15 lipca 2015 / 19:35

    Pyszne wyszły!

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2015 / 8:57

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  11. Agata
    21 lipca 2015 / 16:49

    Moje ulubione, zawsze mi wychodzą 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lipca 2015 / 21:08

      Super 🙂

  12. Karolina
    25 lipca 2019 / 12:14

    Przepyszne! 🙂

    • Marta
      Autor
      26 lipca 2019 / 15:38

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  13. Agnieszka
    8 lipca 2023 / 20:24

    Pyszne jagodzianki 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2023 / 22:31

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 7 =