Kurczak w sosie cytrynowym

Ostatnio bardzo polubiłam się z cytrynowymi smakami ; ) Muszę przyznać, że dawniej nawet kwaskowate wypieki nie należały do moich ulubionych, ale obecnie zaprzyjaźniłam się z cytryną na tyle, że eksperymentuję z nią nawet w przypadku dań wytrawnych. Jedno jest pewne, jeśli macie ochotę zjeść coś nietuzinkowego, orzeźwiającego i pysznego, a do tego w wersji fit, ten przepis jest dla Was ; ) Polecam! 


Kurczak w sosie cytrynowym

Składniki na marynatę:

  • 600 g piersi kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu (lub więcej/mniej wg smaku)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta mielonego imbiru
  • sezam i szczypiorek z dymki do posypania

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, zalać sosem sojowym i octem ryżowym. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i marynować w lodówce (u mnie przez całą noc). Następnie kurczaka delikatnie odcedzić (marynatę pozostałą na mięsie zachować), dokładnie osuszyć i hojnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Smażyć na rozgrzanej oliwie, aż ładnie się zarumieni i nie będzie już różowy w środku. U mnie ok. 7 minut ( w zależności od wielkości kawałków). Mięso z patelni przełożyć na talerz. Przygotować sos.Wszystkie składniki (poza sezamem i szczypiorkiem) dokładnie wymieszać do połączenia. Przelać go na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka. Gotować przez kilka minut, aż sos zgęstniej i zacznie delikatnie się gotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Do sosu przełożyć podsmażonego kurczaka i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek pokrył się sosem. Posypać sezamem i szczypiorkiem. Podawać np. z makaronem ryżowym.

Smacznego!


Kurczak w sosie cytrynowo miodowym


Inspiracja

Komentarzy: 34

  1. Agata
    4 lutego 2016 / 10:43

    Super, wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 12:31

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 12:31

      Bardzo mi miło, ze przypadł do gustu 🙂

  2. 4 lutego 2016 / 15:23

    bardzo apetycznie wygląda 🙂 a jak fit to już w ogole rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 12:32

      Dziękuję 🙂 taki orzeźwiający smak w wytrawnych daniach to dla mnie nowość, warto wypróbować 🙂

  3. Dulka
    4 lutego 2016 / 17:24

    Super pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 12:34

      Dziękuję, bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  4. inka
    4 lutego 2016 / 20:19

    pyszne i zdrowe, czyli idealne polaczenie 😀

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 12:35

      :):):)

  5. Kchna
    4 lutego 2016 / 22:32

    Wygląda bardzo zachęcająco na sobotę wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 12:40

      Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂

  6. Majka
    4 lutego 2016 / 22:51

    I gdyby nie to, że nie znalazłam u siebie octu ryżowego to zrobiłabym dziś to danie na obiad 🙂 Wygląda baaardzo apetycznie i smakuje zapewnie wspaniale 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 12:45

      Ocet ryżowy dodaje charakterystycznego posmaku, ale w ostateczności można pominąć, dodać więcej sosu sojowego 🙂 a w smaku danie naprawdę zaskakujące, nie da się do niczego porównać 🙂

  7. Nikola
    5 lutego 2016 / 1:14

    świetnie pomyślane 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 12:45

      :):):)

  8. Ania
    5 lutego 2016 / 10:27

    Prezentuje się smakowicie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 12:46

      Bardzo dziękuję 🙂

  9. Gośka
    5 lutego 2016 / 16:08

    Super połączenie smakowe 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 23:46

      Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu:)

  10. Isia
    5 lutego 2016 / 20:41

    kusisz kusisz Marto 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 23:46

      :):):)

  11. Megs
    6 lutego 2016 / 23:00

    Cudo, lekkie i takie inne bardzo na tak 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2016 / 22:56

      Dziękuję 🙂

  12. MartaHelena
    11 lutego 2016 / 22:19

    Dziś wypróbowałam przepis smak mnie bardzo zaskoczyl ale pyszne było 🙂 slodko-kwasno-orzeźwiający trochę pikatnie 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2016 / 23:07

      Super, że smakowało 🙂 U mnie też zupełne zaskoczenie, smak nie do porównania z niczym innym 🙂

  13. Majka
    17 lutego 2016 / 18:31

    Danie roku :):):) Tak pysznego i oryginalnego dawno nie jadłam 🙂 Szczerze polecam!!! Zagości na stałe w mojej kuchni!!!

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 1:19

      Super! bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  14. 29 lutego 2016 / 21:49

    Dobry polski kurczak z odrobiną azjatyckich smaków. Uwielbiam połączenie mięska z cytryną, która dodaje świeżości do każdego dania. Danie wygląda apetycznie i dość proste w przyrządzeniu. Super blog.

    • Marta
      Autor
      29 lutego 2016 / 23:51

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 Dziękuję za ciepłe słowa 🙂

  15. Wellness0
    10 października 2016 / 15:09

    super kurczak na kwaśno zawsze mi wychodzi

    ———————————————————————————–

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:27

      Bardzo mi miło 🙂

  16. Daria
    25 lutego 2020 / 16:16

    Rozumiem, że zostawioną marynatę dodajemy do sosu? Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2020 / 0:48

      Doprecyzowałam w przepisie, marynatę, która pozostała na mięsie zachowujemy, resztę odlewamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 + 17 =