Ostatnio bardzo polubiłam się z cytrynowymi smakami ; ) Muszę przyznać, że dawniej nawet kwaskowate wypieki nie należały do moich ulubionych, ale obecnie zaprzyjaźniłam się z cytryną na tyle, że eksperymentuję z nią nawet w przypadku dań wytrawnych. Jedno jest pewne, jeśli macie ochotę zjeść coś nietuzinkowego, orzeźwiającego i pysznego, a do tego w wersji fit, ten przepis jest dla Was ; ) Polecam!
Składniki na marynatę:
- 600 g piersi kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
- 3 łyżki miodu (lub więcej/mniej wg smaku)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta mielonego imbiru
- sezam i szczypiorek z dymki do posypania
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, zalać sosem sojowym i octem ryżowym. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i marynować w lodówce (u mnie przez całą noc). Następnie kurczaka delikatnie odcedzić (marynatę pozostałą na mięsie zachować), dokładnie osuszyć i hojnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Smażyć na rozgrzanej oliwie, aż ładnie się zarumieni i nie będzie już różowy w środku. U mnie ok. 7 minut ( w zależności od wielkości kawałków). Mięso z patelni przełożyć na talerz. Przygotować sos.Wszystkie składniki (poza sezamem i szczypiorkiem) dokładnie wymieszać do połączenia. Przelać go na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka. Gotować przez kilka minut, aż sos zgęstniej i zacznie delikatnie się gotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Do sosu przełożyć podsmażonego kurczaka i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek pokrył się sosem. Posypać sezamem i szczypiorkiem. Podawać np. z makaronem ryżowym.
Smacznego!
Inspiracja
Super, wygląda pysznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Bardzo apetyczny przepis.
Autor
Bardzo mi miło, ze przypadł do gustu 🙂
bardzo apetycznie wygląda 🙂 a jak fit to już w ogole rewelacja 🙂
Autor
Dziękuję 🙂 taki orzeźwiający smak w wytrawnych daniach to dla mnie nowość, warto wypróbować 🙂
Super pyszności 🙂
Autor
Dziękuję, bardzo mi miło, że smakowało 🙂
pyszne i zdrowe, czyli idealne polaczenie 😀
Autor
:):):)
Wygląda bardzo zachęcająco na sobotę wypróbuję 🙂
Autor
Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂
I gdyby nie to, że nie znalazłam u siebie octu ryżowego to zrobiłabym dziś to danie na obiad 🙂 Wygląda baaardzo apetycznie i smakuje zapewnie wspaniale 🙂
Autor
Ocet ryżowy dodaje charakterystycznego posmaku, ale w ostateczności można pominąć, dodać więcej sosu sojowego 🙂 a w smaku danie naprawdę zaskakujące, nie da się do niczego porównać 🙂
świetnie pomyślane 🙂
Autor
:):):)
Prezentuje się smakowicie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Super połączenie smakowe 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu:)
kusisz kusisz Marto 🙂
Autor
:):):)
Cudo, lekkie i takie inne bardzo na tak 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Dziś wypróbowałam przepis smak mnie bardzo zaskoczyl ale pyszne było 🙂 slodko-kwasno-orzeźwiający trochę pikatnie 🙂
Autor
Super, że smakowało 🙂 U mnie też zupełne zaskoczenie, smak nie do porównania z niczym innym 🙂
Danie roku :):):) Tak pysznego i oryginalnego dawno nie jadłam 🙂 Szczerze polecam!!! Zagości na stałe w mojej kuchni!!!
Autor
Super! bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
Dobry polski kurczak z odrobiną azjatyckich smaków. Uwielbiam połączenie mięska z cytryną, która dodaje świeżości do każdego dania. Danie wygląda apetycznie i dość proste w przyrządzeniu. Super blog.
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 Dziękuję za ciepłe słowa 🙂
super kurczak na kwaśno zawsze mi wychodzi
———————————————————————————–
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Rozumiem, że zostawioną marynatę dodajemy do sosu? Pozdrawiam 🙂
Autor
Doprecyzowałam w przepisie, marynatę, która pozostała na mięsie zachowujemy, resztę odlewamy 🙂