Kontakt

blog kulinarny

Pieczony boczek z chrupiącą skórką

Pieczony boczek z chrupiącą skórką, czyli Crispy Skin Pork to przepis, który otrzymałam od znajomego mieszkającego przez pewien czas w Wietnamie. Mięso jest proste do przygotowania, choć dość czasochłonne, ze względu na godzinne pieczenie i “podlewanie” mięsa w tym czasie. Efekt jest jednak tego wart, mięso jest bardzo miękkie, a tłusty fragment boczku wytapia nam się w chrupiącą skórkę. Polecam!


Pieczony boczek przepis


Składniki:

  • 500 g surowego boczku ze skórą
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól gruboziarnista

Do podlewania:

  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka soli

Dzień przed pieczeniem mięsa przygotwać marynatę mieszając cukier, sól himalajską, pieprz, przyprawę pięć smaków oraz olej. Mięso opłukać, osuszyć, w razie potrzeby oczyścić skórę. Mięso naciąć w kilku na głębokość  ok. 1 cm i dokładnie natrzeć marynatą. Na skórę nałożyć warstwę gruboziarnistej soli (nie powinna dotykać mięsa, tylko i wyłącznie skóry),  całość odwrócić do góry nogami (tak, aby sól była na dole naczynia) i tak przygotowane mięso przełożyć do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia wyjąć mięso z lodówki, dokładnie zeskrobać sól i suszyć skórę. Używając końcówki noża wykonać na skórze wiele płytkich otworów. Mięso ułożyć w naczyniu wyłożonym folią aluminiową, którą docisnąć także do jego boków. Na skórze położyć równą warstwę gruboziarnistej soli (nie powinna dotykać mięsa, więc boki muszą być szczelnie okryte folią aluminiową). Delikatnie podlać lub posmarować pędzelkiem 1/5 mieszanki octu i soli. Przełożyć mięso na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C (termoobieg + obie grzałki) i piec przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, podlać 1/5 mieszanki octu i soli i piec kolejne 20 minut (opcjonalnie można w tym momencie dodać warzywa). Powtórzyć kolejne dwa razy. Następnie wyjąć mięso z piekarnika (jeśli dodaliście warzywa, powinny być już gotowe, więc odłożyć je na bok) i dokładnie zeskrobać sól z wierzchu. Podlać lub posmarować pędzelkiem ostatnią częścią mieszanki z octem i nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę z opcją górnego grilla. Przełożyć mięso do piekarnika i piec ok.10 minut, cały czas obserwując, czy skórka nie rumieni się zbyt mocno (jeśli tak wyjąć mięso wcześniej, u mnie trwało to 6 minut). Wyjąć mięso z piekarnika.

Smacznego!


Crispy skin pork


Pieczony boczek z chrupiaca skorka



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 12 listopada, 2018
Kategorie: Dania obiadowe, Wieprzowina

8 komentarzy

  1. Malwina

    Pysznie to wygląda 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Asia

    Super obiadek 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  3. Asia

    Pycha lubię takie obiadki 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

  4. Malwina

    To mam plan po pracy 🙂 Prezentuje się super, aż żal nie spróbować 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
29 + 14 =


Top