Pizza wegetariańska

Pizza wzorowana na wegetariańskiej, którą możemy zjeść w pizza hut ; ) Była bardzo smaczna i pomimo, że jestem typowym mięsożercom, zaspokoiła mój apetyt i nie odczułam typowego złego nastroju po piątkowym obiedzie ; ) Polecam!


Pizza wegetariańska
Składniki na 2 duże pizze:

  • 330 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 4 szklanki mąki (użyłam specjalnej do pizzy, znalezionej w supermarkecie)
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • brokuły
  • 1 kula sera mozzarella
  • 350 g sera edamskiego

Wszystkie składniki poza koncentratem i serami, wymieszać i wyrobić ciasto. Tutaj możemy wykorzystać maszynę do wypieku chleba, w przeciwnym razie ciasto wyrabiamy ręcznie, bądź mikserem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na nie koncentrat pomidorowy. Na wierzch posypać starty ser edamski, paprykę pokrojoną w kostkę, brokuły (wcześniej ugotowane do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadały) pokrojone w małe różyczki, kukurydzę oraz plastry sera mozzarella. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 C przez ok. 15 minut.

Smacznego : )

Komentarzy: 8

  1. 30 września 2011 / 19:47

    Pizza zawsze dobra, a jak wegetariańska to i ja się najem:) wygląda pysznie

  2. andzelina
    1 października 2011 / 14:51

    Wowo, wygląda super. Czy brokuły gotowałaś?

    • Marta
      Autor
      1 października 2011 / 17:54

      Tak, zapomniałam napisać, że brokuły najpierw podgotowałam ; )

  3. Mary
    5 października 2011 / 10:06

    gdybym umiała robić ciasto pewnie byłaby pyszna, ale jakoś do pizzowego ciasta ręki nie mam:( a mąki do pizzy nie udało mi się kupić u mnie w mieście, masz jakiś pomysł jaką mąką zastąpić tę specjalną??

  4. Marta
    Autor
    5 października 2011 / 18:32

    Zanim upolowałam mąkę do pizzy używałam zwykłej, pszennej:)

  5. martula
    7 października 2011 / 16:02

    co do tego polecacie do picia? ja ostatnio jestem zachwycona dobieraniem herbaty do danej potrawy – grzebałam trochę ostatnio o tym i znalazłam duuużo informacji herbatkach na stronie Dni Herbaty, polecam, http://dniherbaty.pl 🙂 a pizza wygląda super, ja też robię zawsze na własnym cieście:)

  6. Mike
    12 października 2011 / 18:12

    Prawdziwa pizza tylko z odpowiednią ilością oliwy;) oliwa rules;P

Skomentuj JoAsia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 + 19 =