Pieczony sernik oreo dla wszystkich miłośników czarno-białych ciasteczek : ) Bardzo prosty do przygotowania, delikatny, lekki i przyjemnie kremowy, dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Polecam!!

Składniki na spód (tortownica o średnicy 22 cm):
- 150 g ciasteczek Oreo lub odpowiedników
- 30 g masła
Ciastka zmiksować w całości, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Dno tortownicy równomiernie wyłożyć ciasteczkową masą.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego *
- 250 g cukru
- 4 białka (z dużych jajek wielkości L)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 8-10 sztuk ciastek Oreo
Dodatkowo:
- kilka sztuk ciastek Oreo do dekoracji
*Twaróg powinien być zmielony co najmniej 3 razy, tak aby był gładki. Opcjonalnie można użyć twarogu sernikowego dobrej jakości.
Wszystkie składniki (oprócz ciasteczek) krótko zmiksować, tylko do połączenia. Dodać połamane na dość duże kawałki ciastka, wymieszać. Przełożyć na przygotowany spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temp. do 130 C i piec kolejne 90 minut, a następnie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony sernik przełożyć na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować pokruszonymi ciastkami Oreo.
Smacznego!





Pokazywanie takich pyszności od rana powinno być zakazane 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Wspaniały 🙂
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Super dziś robię 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
Będę się powtarzać, ale masz dziewczyno dar do serników 🙂 jest wspaniały i na pewno nie ostatni raz pieczony u nas 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, bardzo dziękuję 🙂 super, że posmakował 🙂
Czy z tych białek ubić pianę?
Autor
Nie, wszystkie składniki razem krótko miksujemy 🙂
Sernik wyszedł idealnie ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszny na wierzch dałam jeszcze polewę czekoladowa 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Ależ pysznie wygląda :).
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Mniam mniam i jeszcze raz mniam już rozumiem te wszystkie zachwyty nad tym sernikiem ❤️
Autor
Super, ogromnie mi miło 🙂
Boski!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Dajemy same białka bez żółtek?
Autor
Tak 🙂
Przepyszny taki fajnie kremowy zrobiłam z sera z wiaderku więc zero grudek 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Przepyszny sernik bardzo polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Rewelacyjny i łatwo sie robi 🙂
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Sernik jest obłędny bardzo polecam ten przepis 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował, pozdrawiam 🙂
Jakiej firmy twarog Pani uzywa do tego sernika?:) chciałabym zrobić ten sernik ale nie mam maszynki do mielenia i troche mam obawy , że moze coś nie wyjść przez twaróg 🙁
Autor
Używam twarogu z Czarnkowa 🙂 Z tych wiaderkowych bardzo lubię Wieluń Mój Ulubiony, ma super skład i smak 🙂
Dziękuje uprzejmie za odpowiedz:) uda się ten sernik bez mielenia twarogu czy lepiej nie ryzykować i dorobić się maszynki? Co Pani radzi?
Pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo proszę i żadna ze mnie Pani – Marta jestem 🙂 Sernik się uda, będzie tylko miał bardziej zwartą konsystencję i być może miejscami grudki z sera 🙂 Polecam też super patent na mielenie sera blenderem – taki ręczny tzw. żyrafa świetnie się sprawdza i mamy gładki twaróg bez maszynki 🙂
Super! Bardzo dziękuje za podpowiedzi 🙂 Pozdrawiam 🙂
Autor
Również pozdrawiam 🙂