Szybki makaron z cukinią i papryką

Mój Mąż jest wielkim miłośnikiem kuchni śródziemnomorskiej, która charakteryzuje się bogactwem świeżych warzyw, a także ryb i owoców morza. Prym wiedzie również oliwa z oliwek w towarzystwie cebuli, czosnku i świeżych aromatycznych ziół. Pierwsze skojarzenia z kuchnią śródziemnomorską to lekkość, w końcu nie bez powodu podkreśla się, że jest ona bardzo zdrowa ; ) Obejmuje kuchnie różnych krajów, więc jest też zróżnicowana i pełna niespodzianek.

Dziś zostawiam Wam przepis na przepyszny lekki makaron z cukinią i papryką. Prosty i szybki do przygotowania, a efekt obłędny, na pewno na stałe zagości w naszym menu. Polecam!!!

 


Makaron-z-cukinia-i-papryka


Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 2 duże czerwone papryki
  • 75 g mozzarelli
  • 1/2 szklanki wody od gotowania makaronu (lub więcej w zależności od gęstości sosu)
  • 1 cukinia
  • 1 cebula dymka
  • sól, pieprz, oliwa do podsmażenia np. bazyliowa

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić pamiętając, aby zostawić trochę wody z gotowania. Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (z opcją grill) przez 20 minut. Po tym czasie owinąć folią aluminiową, odstawić na kilka minut i gdy lekko przestygnie zdjąć skórę. Papryki zmiksować blenderem wraz z mozarellą i wodą pozostałą po gotowaniu makaronu. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki, cebulkę w kostkę. Podsmażyć na łyżce oliwy bazyliowej. Dodać masę paprykowo serową, makaron i wymieszać, aż całość dokładnie pokryje się sosem.

Smacznego!

 

 

Bardzo lubię odkrywać nowe smaki, dlatego ogromnie ucieszyła mnie możliwość zostania ambasadorką Tygodnia Śródziemnomorskiego zainicjowanego przez Groupon. Kampania pozwala odkryć bogactwo kuchni z basenu Morza Śródziemnego bez konieczności dalekich podróży. W akcję zaangażowanych zostało ponad 100 lokalnych restauracji – partnerów Groupon. Wystarczy wybrać jedną z dostępnych propozycji gastronomicznych by odkryć kulinarny potencjał naszego miasta : )

Jeśli również macie ochotę bliżej poznać kuchnię śródziemnomorską wraz z Groupon.pl przygotowałam dla Was konkurs : ) Aby wziąć w nim udział wystarczy w komentarzu pod tym postem odpowiedzieć na pytanie:

„Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z kuchni śródziemnomorskiej?”

oraz podać link do nagrody, którą chcecie wygrać – na stronie głównej Groupon.pl znajdziecie zakładkę Tydzień Śródziemnomorski, czeka tam na Was moc inspirujących ofert. Do wygrania są trzy vouchery do kwoty 160 zł. Konkurs trwa do 31.08.16r. włącznie. Szczegółowy regulamin konkursu znajdziecie tutaj.

 


Groupon_1C_type

 

*Wpis powstał przy współpracy z Groupon

Komentarzy: 219

  1. Ola
    24 sierpnia 2016 / 11:39

    Moją ulubiona potrawą śródziemnomorska jest aromatyczna musaka.Uwielbiam ja za wspaniałą różnorodność przenikających się składników – świeżych warzyw oraz egzotycznych przypraw, a przy tym całe bogactwo witamin.Samo zdrowie:)
    https://www.groupon.pl/deals/da-antonio-2

  2. Gosia
    24 sierpnia 2016 / 11:46

    Boszzz Marta nie przstajesz zaskakiwać 🙂 pyszny ten makaron musi być a taki prosty jak Ty to robisz? i zdjęcia wyglądają jak zawsze tak, że ślinka cieknie 🙂
    Ja nie będę może zbyt kreatywna, ale co zrobić jak najbardziej kocham pizzę, po prostu za to, że…. jest 🙂
    https://www.groupon.pl/deals/restauracja-honest-1

  3. Koniczynka
    24 sierpnia 2016 / 11:56

    Moja ulubiona potrawa śródziemnomorska to Śródziemnomorskie Warzywa 🙂 Papryki, bakłażany, cukinie nadziewam mięsem i z innymi dodatkami np. serem świeżymi ziołami, czy kaszą. Tworzą niezwykle lekkie, apetyczne danie główne. Podaję w towarzystwie sałaty i grzanek z bagietki pokropionej oliwą.

    https://www.groupon.pl/deals/restauracja-europejsko-ormianska-gop-s-stop-3

  4. 24 sierpnia 2016 / 12:15

    Śródziemnomorskie warzywa tzn. warzywka nadziewane. Najczęściej jest to papryka czy bakłażan, nadziewany przesmażonym z cebulką i czosnkiem (na oliwie z oliwek), mięskiem mielonym (z indyka) 3 kolorami papryki, ogórek konserwowy opcjonalnie dodaje do mięska kasze kus-kus i zapiekam w piekarniku. Na koniec starty ser(np. mozarella)na wierzch i gotowe. Aż zgłodniałam ! Pozdrawiam 😉

  5. Ania
    24 sierpnia 2016 / 12:30

    Nigdy nie zapomnę naszych pierwszych rodzinnych wakacji we Włoszech, gdzie trafiliśmy z rodzicami do małej i wydawałoby się zapomnianej knajpki z dala od centrum turystycznej miejscowości. To chyba była nasza najlepsza decyzja, bo na miejscy zastaliśmy wyłącznie mieszkańców i parę sympatycznych właścicieli, którzy nie tylko ugościli nas najwspanialszym jedzeniem, ale z równie wielką pasją przekazali nam swoją miłość do gotowania wraz z kilkoma cudownymi wskazówkami. Od tej pory próbuję odtworzyć ich cudowną zapiekankę z bakłażana w pomidorowym sosie choć pomimo świetnych wskazówek nigdy do końca mi się nie udało… to na pewno ten klimat i atmosfera którą wtedy spotkaliśmy jest nie do podrobienia i niezwykły smak pozostanie w naszych wspomnieniach. Od tamtej pory obiecałam sobie, że kiedy moje dzieci podrosną zabiorę je właśnie w to miejsce do tej jedynej knajpki 🙂

    Link do nagrody:
    https://www.groupon.pl/deals/le-bistrot-parisien-4

  6. Tylka
    24 sierpnia 2016 / 12:38

    Żałuję ogromnie, że nie mieszkam w większym mieście i skorzystać nie mogę, ale co tam dzięki Tobie zjem śródziemnomorski makaron z cukinią 🙂 :*

  7. Kinga
    24 sierpnia 2016 / 13:26

    Najbardziej lubię aglio olio to niesamoite jak proste danie może dobrze smakować. Praktycznie nie potrzeba żandych składników poza dobrej jakości makaronem i oliwą a efekt jest niewiarygodny.
    https://www.groupon.pl/deals/da-antonio-4

  8. Dominika
    24 sierpnia 2016 / 14:38

    Moja ulubiona potrawa to pizza oczywiście ale nie taka jak zwykła się jadać w Polsce z toną dodatków, tylko taka prawdziwa włoska oszczędna w składnikach dzięki czemu czuć dokładnie co jemy, sieże pomidoru prawdziwy ser i pyszne ciasto czego chceić wiecej?

    https://www.groupon.pl/deals/da-antonio-2

  9. Magdalena
    24 sierpnia 2016 / 14:51

    Niesamowicie smaczne są burgery z chorizo i owczym serem podane z sosem z awokado, cytryny oraz świeżej kolendry Do tego wołowinka, chrupiące bułeczki warzywa wedle uznania i gotowe. Danie dla osób, które uwielbiają eksperymenty kulinarne podobnie jak ja. Pychotka…

  10. Aleksandra
    24 sierpnia 2016 / 15:19

    Zazwyczaj szukam dań i przepisów na studencką kieszeń, jednak jak tylko mam okazję spróbować wybieram dania, których sama jeszcze nie robiłam.
    VITELLO TONNATO- danie zachwyciło mnie na początku samą nazwą, wdzięcznie brzmiące, no i oczywiście obłędnie smakujące.
    Cielęcina, kapary, tuńczyk, wino, czosnek-wszystko to składa się dla mnie na najpyszniejsze śródziemnomorskie danie.

  11. Sylwia
    24 sierpnia 2016 / 15:59

    Lubię kuchnię włoską, ponieważ wykorzystuje się w niej moje ulubione przyprawy a dania świetnie smakują i ładnie wyglądają. Moim ulubionym daniem kuchni włoskiej jest spaghetti.

    https://www.groupon.pl/deals/giovanni-rubino

  12. Dorota
    24 sierpnia 2016 / 16:06

    Pasty, pasty i jeszcze raz pasty 😀 Makaron al dente, odpowiednia konsystencja sosu i zioła. Sos nie może spływać z makaronu, prawdziwa szynka, a suszone pomidory powinny być dobrej jakości , raj dla podniebienia 🙂
    Oczywiście kolory, które odgrywają ważna rolę w kuchni śródziemnomorskiej. Zielony, czerwony, biały i czarny , dzięki temu zjadamy je oczami – piękna paleta barw!

    https://www.groupon.pl/deals/restauracja-trattoria-ti-amo-2

  13. Sylwia
    24 sierpnia 2016 / 16:27

    Lubię kuchnię włoską, ponieważ wykorzystuje się w niej moje ulubione przyprawy a dania świetnie smakują i ładnie wyglądają. Moim ulubionym daniem kuchni włoskiej jest spaghetti. Ogólnie bardzo smakują mi makarony, są bardzo pożywne i sycące. Niestety sama nie potrafię ich przyrządzić tak jak robią to w restauracjach…

    https://www.groupon.pl/deals/giovanni-rubino

  14. Majka
    24 sierpnia 2016 / 16:47

    Mniam 🙂 Robię jutro Twoje danie na obiad, choćby pioruny trzaskały o ziemię 😉 Wygląda mega pysznie 🙂
    Ja też uwielbiam kuchnię śródziemnomorską ale jestem świadoma że wiele dań jeszcze nie odkryłam. Dawno nie jadłam owoców morza z racji ciąży i karmienia, oj i na nie mam wielką chęć. Uwielbiam hiszpańską paellę, włoskie makarony w każdej postaci – królowa lasagne , pizzę (oryginalnej włoskiej jeszcze nie jadłam) i pyszne tiramisu 🙂
    Ekscytujące menu:
    https://www.groupon.pl/deals/restauracja-eatalia-poznan

    • Majka
      25 sierpnia 2016 / 16:22

      Fantastico!😉 Zrobiłam! Rewelacyjny sposób na pyszny i zdrowy obiad!!!

      • Marta
        Autor
        25 sierpnia 2016 / 20:48

        Dołączył u nas do stałego repertuaru 🙂 polecam też z bakłażanem i pieczonymi pomidorami 🙂

        • Majka
          26 sierpnia 2016 / 0:18

          Dziękuję za kolejną inspirację 🙂

          • Marta
            Autor
            26 sierpnia 2016 / 11:05

            Polecam się na przyszłość 🙂

  15. NIUNIA
    24 sierpnia 2016 / 17:14

    FRITTATA OCZYWIŚCIE!

  16. Irka
    24 sierpnia 2016 / 17:27

    Jestem łasuchem i najbardziej lubię desery więc mój wybór pada na tiramisu. Włochy słyną z pysznej kawy więc mogę sobie tylko wyobrażać jak pyszne tiramisu tam serwują, marzenie… Chętnie przekonam się, czy dużo mi brakuje https://www.groupon.pl/deals/pinco-pallino

  17. Marzena_Es
    24 sierpnia 2016 / 17:32

    Tadżin – marokański specjał z wołowiny przyrządzany w glinianym naczyniu z całym bogactwem warzyw i wschodnich przypraw. Co dla mnie ważne jest to slow food, czyli mój ulubiony sposób traktowania mięsnych dań.

  18. Justynka
    24 sierpnia 2016 / 18:19

    Myśląc o kuchni śródziemnomorskiej automatycznie przestawiam się na kuchnię hiszpańską. Uwielbiam wyraziste sosy z dodatkiem kminku i szafranu, mięsa z rożna a na deser oczywiście słodycze z tłuczonych migdałów, które są nie do podrobienia! <3

    Gdyby udało mi się wygrać bardzo chętnie zajrzę do https://www.groupon.pl/deals/thao-thai-fusion-seafood w końcu nie ma nic lepszego niż poszerzanie kulinarnych horyzontów

  19. 24 sierpnia 2016 / 20:48

    Moją ulubioną potrawą jest potrawka z baraniny z kuskusem, którą jadłem kilka razy w Tunezji

  20. Marlena Jaworczyk
    24 sierpnia 2016 / 22:16

    Kuchnia śródziemnomorska jest mi bardzo bliska ponieważ na studiach miałam okazję spędzić rok w Hiszpani 🙂 najmilej wspominam paelę z krewetkami 🙂

    https://www.groupon.pl/deals/raviola-2

  21. A.
    24 sierpnia 2016 / 22:26

    Kalmary w cieście piwnym
    pieczone w naczyniu żeliwnym
    Raz wieczoru jednego
    zaproszona przez mego miłego
    na randkę którąś z kolei
    przy słonecznej niedzieli
    pierścionek złoty ujrzałam
    odmówić już nie umiałam
    i tak żoną zostałam
    a kalmary na zawsze pokochałam 🙂

    https://www.groupon.pl/deals/restauracja-eatalia-poznan

  22. Ines
    24 sierpnia 2016 / 22:37

    Moim ukochanym daniem z kuchni śródziemnomorskiej jest gnocchi alla sorrentina. Połączenie sosu ze świeżych pomidorów, mozzarelli, cudownego aromatu bazylii oraz delikatnych klusek ziemniaczanych nie rozczaruje raczej nikogo nawet osób, które zarzekają się, że posiłek bez mięsa się nie liczy (sprawdzone na moim konserwatywnym i bardzo bardzo wymagającym Teściu : ) A wiecie co w tym daniu najbardziej mnie urzeka? Chyba fakt, że na pozór tak proste składniki mogą wspólnie zagwarantować nam ucztę dla naszych wymagających kubków smakowych.

    Z miłą chęcią odwiedziłabym: https://www.groupon.pl/deals/restauracja-trattoria-ti-amo-2

    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  23. Anulka
    24 sierpnia 2016 / 22:53

    Uwielbiam owoce morza, za to że są tak delikatne i po ich zjedzeniu nie czuje się tak przepełniona, że ledwo co mogę chodzić i należy udać się na drzemkę co niestety zdarza mi się przy smakowaniu kuchni polskiej u moich rodziców 🙂 W ogóle bardzo podoba mi się idea wspólnego biesiadowania która jest tak samo ważna jak posiłek sam w sobie. Fajnie kontrastuje to z moim obecnym funkcjonowaniem gdzie często jestem zmuszona jeść w biegu, cokolwiek byle tylko żołądek się nie buntował.

    https://www.groupon.pl/deals/restauracja-saint-jacques-4

  24. Agata Kurkowiak
    24 sierpnia 2016 / 23:24

    Kocham makarony i nie ma dla mnie znaczenia czy jest to lasagne, spaghetti, tagliatelle, czy penne, jeszcze nie spotkałam takiego który by mi nie smakował. A pomyśleć że jeszcze jakiś czas temu nie wyobrażałam sobie obiadu bez ziemniaków to mój mąż nauczył mnie, że warto poznawać nowe smaki i dawać im szansę. Chętnie mu się odwdzięczę i zabiorę go tutaj: https://www.groupon.pl/deals/dellusso-spolka-z-ograniczona-odpowiedzialnoscia

    Agata Kurkowiak

  25. Domi
    24 sierpnia 2016 / 23:24

    Moje ulubione danie to krewetki podsmażone na masełku z czosnkiem, skropione cytryną. Nie ma nic prostszego i szybszego, ważne aby były dobrej jakości i efekt wow murowany 🙂
    https://www.groupon.pl/deals/moze-morze-1

  26. Agata
    24 sierpnia 2016 / 23:39

    Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską za lekkość, po posiłku jesteśmy nasyceni ale nie przejedzeni więc dobre humory dopisują nie ma nic lepszego niż zaproszenie przyjaciół na taki obiad u nas najchętniej przyrządza się paellę i ośmiorniczki (mój kolega Marek jest prawdziwym specjalistą w tej dziedzinie 🙂

    Włoska uczta dla 4 osób to coś dla nas https://www.groupon.pl/deals/otwarta-galeria-smaku-1
    Przyjaciele byliby zachwyceni 🙂

  27. 25 sierpnia 2016 / 8:50

    Oczywiście canelloni z dodatekiem pepperoni mój rym tu jest przypadkowy nie miałam do tego głowy wolę pójść do 5 smaków jedzonko skosztować i pysznościami się rozkoszować Na dziś już żegnam Was moi mili byście miłego wieczoru doświadczyli

    https://www.groupon.pl/deals/5-smakow-1

  28. Pogodynka
    25 sierpnia 2016 / 8:56

    Kuchnia śródziemnomorska jest bardzo zróżnicowana. Każdy może w niej znaleźć coś dla siebie.Warto wprowadzić do swojej diety elementy tej kuchni, a z pewnością wyjdzie to każdemu na zdrowie.
    Moją ulubioną potrawą kuchni śródziemnomorskiej jest paella z owocami morza, która nie tylko doskonale smakuje, ale również ciekawie się prezentuje. Po jej przygotowaniu mamy gwarancję tego, że w naszej kuchni zagości gorące hiszpańskie słońce! Smacznego:)
    https://www.groupon.pl/deals/violinowa-gospoda-3

  29. 25 sierpnia 2016 / 10:47

    Świetny przepis, warty spróbowania. Szczególnie podoba mi się w nim prostota oraz szybkość wykonania.
    Czy papryki można również poddusić na małym ogniu i wtedy zmiksować?

    Pozdrawiam i zapraszam też do mnie gdzie przedstawiam zdrowe i naturalne suplementy diety.

    • Marta
      Autor
      25 sierpnia 2016 / 12:24

      Można 🙂 jednak papryka pieczona w piekarniku będzie trochę słodsza 🙂

  30. Tusia
    25 sierpnia 2016 / 13:17

    Wybieram mule do tej pory nie jadłam nic z kuchni śródziemnomorskiej ponieważ sama nie umiem gotować i jem to co przyrządzi moja druga połówka czyli najczęściej schabowe i mielone 🙂 https://www.groupon.pl/deals/winiarnia-zuzu-4

  31. aska
    25 sierpnia 2016 / 13:49

    Kuchnię śródziemnomorską uwielbiam za prostotę, pełnię kolorów i smaków, towarzystwo wina, no i za jej walory zdrowotne! Wszystkie potrawy najlepiej smakują oczywiście na ich ojczystej ziemi, ale zawsze warto próbować przyrządzić je w domu. Bardzo często przygotowuję pasty, moją ulubioną jest tagliatelle z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami z dodatkiem mozzarelli. Uwielbiam ją za smak, zapach oraz uśmiech i wyraz błogości na twarzach zaproszonych gości!
    Do tego lampka wina e la vita subito diventa più bella!

    Ps. Za dwa tygodnie lecę do Mediolanu, ale po powrocie chętnie wybrałabym się do https://www.groupon.pl/deals/trattoria-sicilian-corner

  32. Blablue
    25 sierpnia 2016 / 14:13

    Witam! Moją mityczną, uwielbianą potrawą kuchni śródziemnomorskiej jest francuska zupa bouillabaisse. To aromatyczne prowansalskie danie podają w marsylskich restauracjach portowych, a jego cena jest zawrotna. Wszystko za sprawą aromatycznego gęstego rosołu z małych rybek skalnych, duszonego z czosnkiem, pomidorami, koprem włoskim i autentycznym szafranem z dodatkiem… aż trudno to sobie wyobrazić! wielu gatunków świeżo złowionych śródziemnomorskich ryb. Wśród nich znajdziemy na przykład diabła morskiego, okonia morskiego, kurka, skorpena, a czasem nawet kalmary, raki, kraby i langusty. Obłędne! Zupę podaje się z chrupiącym francuskim chlebem, a ugotowane w nim ryby na półmisku obok. Nieziemska uczta!

    Gdyby łaskawym okiem spojrzała Pani na moja odpowiedz, to ewentualna nagrodą byłoby skorzystanie z kuponu:
    https://www.groupon.pl/deals/cynamon-kardamon-2

    Pozdrawiam!

  33. Blablue
    25 sierpnia 2016 / 14:21

    Witam! Moją mityczną, uwielbianą potrawą kuchni śródziemnomorskiej jest francuska zupa bouillabaisse. To aromatyczne prowansalskie danie podają w marsylskich restauracjach portowych, a jego cena jest zawrotna. Wszystko za sprawą aromatycznego gęstego rosołu z małych rybek skalnych, duszonego z czosnkiem, pomidorami, koprem włoskim i autentycznym szafranem z dodatkiem… aż trudno to sobie wyobrazić! wielu gatunków świeżo złowionych śródziemnomorskich ryb. Wśród nich znajdziemy na przykład diabła morskiego, okonia morskiego, kurka, skorpena, a czasem nawet kalmary, raki, kraby i langusty. Obłędne! Zupę podaje się z chrupiącym francuskim chlebem, a ugotowane w nim ryby na półmisku obok. Nieziemska uczta!

    Gdyby łaskawym okiem spojrzała Pani na moja odpowiedz, to ewentualna nagrodą byłoby skorzystanie z kuponu (groupon z Tygodnia Śródziemnomorskiego):
    https://www.groupon.pl/deals/po-prostu-cafe-restaurant-14

    Pozdrawiam!

  34. Milena
    25 sierpnia 2016 / 14:57

    Myslalalm myslalam ale nic nie wymysliam bo moje mysli nieustannie wracaja do pizzy 🙂 za co ja tak kocham nie wiem? jak ktos odkryje fenomen tej potrawy sama chetnie go poznam tymczasem chetnie skosztuje pizze tu
    https://www.groupon.pl/deals/pizzeria-rodzinna-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 17 =