Tarta z jagodami

Jedna z moich ulubionych tart, bardzo prosta do przygotowania nadziana dużą ilością owoców, w sezonie jagodowym mogę jeść ją bez końca ; ) Polecam!!!


tarta-z-jagodami

Składniki (4 małe tarty o średnicy 8 cm na dnie naczynia):

  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • 400 g jagód
  • 1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Mąkę pszenną posiekać z masłem i cukrem pudrem. Dodać żółtko i zimne mleko, szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je i wyłożyć nim przygotowane naczynia do tart wysmarowane masłem i wysypane mąką. Schłodzić w lodówce, razem z pozostałą częścią ciasta owiniętą w folię spożywczą przez ok. 20 minut. Jagody umyć, osuszyć, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem trzcinowym. Przełożyć na schłodzone spody tarty. Pozostałą część ciasta rozwałkować, wyciąć paski, z których ułożyć kratkę na wierzchu każdej tarty. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


tarta-jagodowa


tartaletka-z-jagodami


tarta-z-jagodami-przepis


babeczka-z-jagodami



Letnie owoce 2

Komentarzy: 28

  1. Jagienka
    13 lipca 2016 / 10:30

    Do zrobienia <3

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2016 / 12:00

      Daj znać jak smakowała 🙂

  2. Niki
    13 lipca 2016 / 10:56

    Kocham tarty ta musi być pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2016 / 12:00

      Oj tak, jagody idealnie współpracują 🙂

  3. Majka
    13 lipca 2016 / 13:03

    Piękna i pyszna w 100% 😁 Chęć spróbowania jest ogrooomna 😆

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2016 / 12:01

      Mam nadzieję, że się skusisz, pycha! 🙂

      • Majka
        17 lipca 2016 / 11:26

        Pyyycha 😉

        • Marta
          Autor
          18 lipca 2016 / 23:48

          Cieszę się, że dołączyłaś do jej miłośników 🙂

  4. Ania
    13 lipca 2016 / 14:21

    Chetnie wyprobuje 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2016 / 12:01

      Polecam 🙂

  5. Gonia
    13 lipca 2016 / 16:28

    O matko i córko ale bym zjadła taką właśnie taką z dużąąąą ilością jagód 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2016 / 12:01

      Koniecznie 🙂

  6. Misia
    13 lipca 2016 / 18:17

    Wow !!!!

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2016 / 12:01

      Dzięki 🙂

  7. Kasia
    14 lipca 2016 / 14:22

    Uwielbiam Twoje tarty więc na pewno zrobię w weekend 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2016 / 12:01

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  8. Krzysiek
    15 lipca 2016 / 19:18

    Gdyby ktoś podobnie jak ja nie miał w domu wagi polecam kalkulatorkuchenny.pl 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2016 / 22:17

      🙂

  9. Nati
    15 lipca 2016 / 20:47

    Najlepsza tarta jaką jadłam! Zrobiłam na dużej formie i niestety nie starczyło ciasta, ale dorobiłam kolejne z połowy przepisu na kratkę u górze 😉 z nadzienia zrobił się przepyszny jagodowy dżemik i to kruche ciasto super! a nie byłam pewna czy się uda bez podpiekania a jednak się nie zawiodłam 🙂 DZIĘKUJĘ, dzięki Tobie odzyskałam wiarę, że nawet ja dam radę w kuchni 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2016 / 22:18

      Bardzo dziękuję, takie komentarze są niezwykle budujące! 🙂 super, że tarta tak posmakowała 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2016 / 22:21

      Mam tak samo, szkoda, że lato jest takie krótkie 🙁

  10. M.
    29 lipca 2016 / 23:07

    Idealne kruche ciasto!!! 🙂 nadzienie równie pyszne 🙂 wszystkie buźki w domu fioletowe i szczęśliwe 🙂

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2016 / 22:21

      Dziękuję! 🙂 miło czytać, że tarty tak przypadły do gustu 🙂

  11. Jola
    29 lipca 2017 / 19:20

    Tarta jest pyszna polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 lipca 2017 / 23:17

      Super, że posmakowała 🙂

  12. 24 lipca 2022 / 21:11

    Czy można użyć mrożonych jagód?

    • Marta
      Autor
      24 lipca 2022 / 23:48

      Tak 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 + 12 =