Trufle daktylowe

Moje dzieci bardzo lubią trufle i wszystkie mini przekąski na jeden gryz. Daktylowe kuleczki wyglądają kusząco, a do tego są bardzo zdrowe. Najlepsze w nich jest również to, że kombinacji ich przygotowania jest nieskończenie wiele. Do swoich ulubionych wersji możecie dodać suszone owoce, wiórki kokosowe, orzechy, czy nasiona. Zawsze będzie pysznie i pożywnie ; ) Polecam! 
W związku z tym, że tego typu desery zagościły u nas na stałe, blender jest teraz moim podstawowym narzędziem kuchennym i myślę nad jego zmianą… ; ) Mój obecny dzielnie mi służył, ale jest na tyle wiekowy, że nie produkują już tego modelu i rozglądam się za odpowiednim następcą ; ) Może macie jakieś sprawdzone, godne polecenia typy? Ostatnio na stronie Kupon.pl wypatrzyłam kody rabatowe do sklepu OleOle! na małe AGD do 30% taniej, więc pora na zakup jest idealna : ) Liczę na Wasze opinie : )


Daktylowe trufle
Składniki:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • garść orzechów pekan i kakao do obtoczenia

Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na kilka godzin, a nawet całą noc. Następnego dnia dodać płatki owsiane i zmiksować dokładnie blenderem. Na tym etapie dodać dodatki np. gorzką czekoladę pokrojoną w mniejsze kawałki. Wymieszać i formować kulki. Trufle obtoczyć w kakao lub posiekanych orzechach pekan. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Owsiane trufle
 


Kulki mocy

Komentarzy: 47

  1. Sabina
    2 lutego 2016 / 12:16

    Pyszne trufelki <3

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 23:20

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  2. Aśka
    2 lutego 2016 / 13:21

    Trufloveeee 😀 a blender ręczny, czy kielichowy?

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 23:20

      Bardziej skłaniam się ku ręcznemu 🙂

  3. Kaja
    2 lutego 2016 / 15:57

    Uwielbiam takie zdrowe przekąski 🙂 Od siebie mogę polecić blender philipsa, miałam 2 różne, ale zawsze działały bez problemów 🙂

    • Mirka
      2 lutego 2016 / 19:17

      Popieram 🙂 mam HR1673/90 i jest super 🙂

      • Marta
        Autor
        2 lutego 2016 / 23:22

        Będę sprawdzać 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 23:20

      Dziękuję, na pewno wezmę to pod uwagę 🙂

      • Marta
        Autor
        2 lutego 2016 / 23:21

        Czy pamiętasz jakie konkretnie modele się u Ciebie sprawdziły? 🙂

  4. Mila
    2 lutego 2016 / 16:52

    Na diecie takie cuda i jeszcze wegańskie, super!!! 😀 😀

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 23:21

      Dokładnie, dobra dieta nie jest zła (choć mi słowo dieta od razu kojarzy się negatywnie) 🙂

  5. 2 lutego 2016 / 17:30

    pyszne, zdrowe kuleczki, które zaspokoją ochotę na słodkie 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 23:22

      Zdecydowanie, dużo słodyczy i jeszcze zdrowej 🙂

  6. Ryba
    2 lutego 2016 / 22:20

    Do zrobienia na pewno, daktyle już się moczą 🙂 blendery miałam różne, ale nigdy te z dużą mocą mnie nie zawiodły 🙂

    • Ryba
      2 lutego 2016 / 22:20

      PS Bardzo się przydaje rozdrabniacz do lodu 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 23:22

      Super, daj znać jak trufle posmakowały 🙂 Moc to podstawa, zdecydowanie 🙂

  7. Jaga
    2 lutego 2016 / 22:26

    U mnie od niedawna MQ-5035 brauna i niestety średnio jestem zadowolona jeśli chodzi o hałas.. nie wiem, czy przy dzieciach się sprawdzi… ale poza tym działa bez zarzutu 🙂 Czy do kuleczek można dodać suszone morele?

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 23:24

      Hałas chyba jeszcze jakoś przetrwam, bo mój obecny też nie jest zbyt cichy 🙂 najważniejsze, żeby sprawował się bez zarzutu 🙂

  8. Monika
    2 lutego 2016 / 22:40

    Pyszne i zdrowe czego chcieć więcej 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 23:24

      Trudno się nie zgodzić 🙂

  9. Iza
    3 lutego 2016 / 0:14

    Piękne te Twoje trufelki, polecam dodać też wiórki kokosowe 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2016 / 1:23

      Wersja z wiórkami też super 🙂

  10. Gaga
    3 lutego 2016 / 0:45

    Poleciłabym Ci swój, ale niestety też model już wycofany jednak stare sprzęty były porządne, a nie robione na raz.

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2016 / 1:25

      To prawda, mam podobne sprzęty, które służą mi wiele, wiele lat i nadal perfekcyjnie się sprawują 🙂

  11. inka
    3 lutego 2016 / 23:56

    Super pomysłowe 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2016 / 1:26

      Bardzo dziękuję 🙂

  12. 4 lutego 2016 / 16:04

    Pyszne i zdrowe 😉 to najważniejsze rzeczy, jakie muszą spełniać przygotowywane przeze mnie posiłki <3 Twoje trufle idealnie wpasowują się w ten klimat!

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 12:33

      Mam nadzieję, że spróbujesz, warto 🙂

  13. Majka
    4 lutego 2016 / 21:14

    Na pewno zrobimy 🙂
    Całkiem świeży temat. Kilka miesięcy temu zamieniłam swojego niespełna 10 letniego Boscha na Redmonda. Pomijając trzepaczkę, muszę przyznać że to naprawdę dobry blender. Solidnie wykonany, świetny design a największa moc jaką osiąga przy pracy turbo to 1100 W.

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 12:39

      Na trzepaczce na szczęście mi nie zależy, moja obecna była użyta zaledwie kilka razy, więc to nie będzie problem 🙂 o redmondzie dużo czytałam jak rozważałam multicookera 🙂 Jaki konkretnie model posiadasz? Solidne wykonanie i duża moc to już mnie przekonuje, a jak jeszcze ładny design… 😀

      • Majka
        8 lutego 2016 / 7:47

        2915 ale dziś chyba bym się zdecydowała na model z większą misą 🙂

        • Marta
          Autor
          8 lutego 2016 / 23:01

          Dziękuję 🙂

  14. Hania
    6 lutego 2016 / 23:49

    Bardzo Ci dziękuję za ten przepis, od jakiegoś czasu dbam nie tyle o sylwetkę co o własne zdrowie a do tej pory pochłaniałam tyle słodkości które mnie niestety uzależnily, że nie umiem już bez nich funkcjonować. Nie zrezygnuję ze słodkiego smaku od razu, ale dzięki takim zdrowym deserom będę mogła mieć fazę przejściową.

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2016 / 22:56

      Bardzo dziękuję, miło mi, że mogłam pomóc 🙂 Powodzenia!

  15. Kilka
    7 lutego 2016 / 17:03

    Cudowne są! dodałam zamiast czekolady żurawinę, wyszły super 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2016 / 22:57

      Z żurawiną również bardzo lubię 🙂

  16. Malina
    8 lutego 2016 / 0:07

    Pierwszy raz podbiły moje serce kulki jaglane, teraz jeszcze to cudo, proszę o więcej!!! Świetne przepisy i jeszcze dietetyczne 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2016 / 23:01

      Bardzo się cieszę, kuleczki to również nasz hit 🙂 pozdrawiam 🙂

  17. Majka
    23 lutego 2016 / 23:45

    Mega wciągające 🙂 Szybko zniknęły 🙂

    • Marta
      Autor
      24 lutego 2016 / 23:51

      Skąd ja to znam… dopóki są na talerzu sięgam po kolejną mówiąc sobie, że to już na pewno ostatnia 🙂

  18. Jagoda
    29 września 2016 / 11:29

    Przepyszne są!!!

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:45

      Super, że posmakowały 🙂

  19. augusta
    5 listopada 2016 / 17:27

    mmm, uwielbiam daktyle. tyle rodzajów ich jest, a tylko cztery czy pięć próbowałam. chcę do Azji, żeby spróbować więcej =))
    a w Ole Ole też często kupuję, i tyle tylko że z Promocodius =)

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2016 / 1:58

      Oj tak, chętnie też bym wszystkie skosztowała 😉

Skomentuj Majka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 + 12 =