Ciasto twarogowo-fasolowe

Ostatnio bardzo popularne są wszystkie przepisy typu „fit”. Zdecydowanie nie należę do osób ślepo podążających za modą na to, aby rezygnować z glutenu, jajka zastępować nasionami chia i daleko mi do poglądów, że już nawet nie cukier, ale mleko to biała śmierć ; ) Niektóre „ulepszone” wypieki mocno mnie jednak ciekawią i sięgam po nie ze względu na walory smakowe ; ) Poniższe mini serniczki wyglądały bardzo zachęcająco, choć moim zdaniem z sernikiem nie mają zbyt wiele wspólnego … Przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem zachwyty nad tym ciastem ; ) W roli mniej kalorycznego deseru zdecydowanie wolę zapiekane owsianki, choć moja Córka zajadała się tym fasolowo-twarogowym ciastem z ogromnym apetytem. Polecam wypróbować i przekonać się osobiście : )


Ciasto twarogowo fasolowe

Składniki :

  • 1 puszka białej fasoli
  • 100 g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek

Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie przepłukać wodą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do silikonowych foremek (można użyć zwykłej tortownicy), na wierzchu ułożyć odszypułkowane truskawki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut.

Smacznego : )


Serniczki z fasoli


Ciasto na diecie

Komentarzy: 28

  1. Zuzka
    21 maja 2015 / 15:58

    Co jeden przepis to ciekawszy 🙂 choć ja osobiście kocham Twoje tradycyjne serniki <3

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 10:49

      Dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 10:49

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 😉

  2. 21 maja 2015 / 22:25

    bardzo podoba mi ise takie połączenie 😉

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 10:49

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 10:49

      Polecam wypróbować 🙂

  3. 22 maja 2015 / 20:34

    mam tak samo…..jak tak czasem słyszę, czytam o TYCH fit zamiennikach, to mam ochotę coś komuś powiedzieć nie przebierając w słowach :p

    <3

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 10:48

      Cieszę się, że mnie rozumiesz, bo teraz bywa różnie… 😀 kawałek tradycyjnego ciasta to jeszcze nie zbrodnia!

  4. 22 maja 2015 / 20:51

    Masz rację, jak dla mnie nie wszystko da się zastąpić, a czasami nawet nie ma takiej potrzeby! Uwielbiam tradycyjną kuchnię, ale czasami lubię poeksperymentować z wynalazkami 🙂

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 10:48

      Dokładnie 🙂 tradycyjna kuchnia górą, ale warto czasem się przełamać 🙂

  5. 22 maja 2015 / 22:59

    Hmm..świetny przepis, na pewno przepiszę go sobie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 10:47

      Polecam 🙂

  6. 24 maja 2015 / 8:24

    Czegos takiego nie próbowałam, no nieźle. Sprawdzę w ciągu kilku najbliższych dni

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 10:46

      Polecam, ciekawy smak 🙂

  7. Ryba
    25 maja 2015 / 16:08

    Wyglądają bardzo zachęcająco 🙂

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 17:53

      Dziękuję 🙂

  8. 27 maja 2015 / 9:14

    Powiem Ci, że wyglądają bardzo apetycznie. Te truskawki nadały im bardzo ładnego koloru. Już wiem, co przygotuję mężowi pod koniec tygodnia 😉

    • Marta
      Autor
      27 maja 2015 / 10:09

      Bardzo mi miło, że przepis Cię zaciekawił, daj znać jak smakowały Mężowi 🙂

  9. 18 czerwca 2015 / 20:40

    przepis warty wypróbowania 😉

    • Marta
      Autor
      22 czerwca 2015 / 12:08

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      22 czerwca 2015 / 12:08

      Polecam wypróbować 🙂

  10. Sara
    25 stycznia 2016 / 15:51

    Przepyszne i do tego fit! 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2016 / 20:44

      Miło mi, że smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:28

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 + 17 =