Kontakt

blog kulinarny

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy bez cukru, mąki, tłuszczu.

Przygotowywałam już ciasto z fasoli, a nawet buraków, przyszła więc pora na ciecierzycę : ) W wersji wytrawnej bardzo ją lubię, na słodko też dobrze się sprawdziła. Ciasto jest mięciutkie, lekko wilgotne, świetnie pasuje polane gorzką czekoladą lub domową konfiturą. Jest bardzo zdrowe i smakuje również dzieciom (być może dlatego, że nie wiedziały z jakich jest składników ; ) Polecam!

Składniki (keksówka 10×23 cm):

  • 1 puszka odsączonej ciecierzycy (lub świeżej, wcześniej namoczonej i ugotowanej)
  • 1 dojrzały banan
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu lub ok. 5 łyżeczek stewii
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki zmielonych migdałów
  • 4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki poza żurawiną zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać żurawinę, wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30 minut.

Smacznego!


Czekoladowe-ciasto-z-ciecierzycy

Inspiracja

Serdecznie Wam dziękuję za udział w konkursie z książką “Sekrety francuskiej kuchareczki”. W losowaniu szczęście uśmiechnęło się do:

Kingi M-Ł, Darii Rosiak oraz Patrycji

Gratulacje! Proszę o kontakt w celu wysyłki nagród : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 17 marca, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta dietetyczne, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Zdrowa żywność

18 komentarzy

  1. ostatnio widziałam podobne ciasto z ciecierzycy i też czeka aż je zrobię 🙂 lubię takie zdrowe wymysły 😀

    1. Marta

      Kiedyś na pewno powiedziałabym nigdy w życiu, ale teraz bardzo chętnie testuję takie wynalazki 🙂 Ciecierzycy nie czuć, ale nadaje fajną konsystencję 🙂 Robiłam też w wersji cytrynowej, bez banana i kakao, pewnie wkrótce też się pojawi na blogu 🙂

      1. ooo to czekam też na wersję cytrynową 🙂

        1. Marta

          Muszę się zmobilizować i dodać przed Świętami :):)

  2. Majka

    Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 I kto by tu powiedział, że w roli głównej mamy warzywo 😉 Chętnie wypróbuję a dzieci to dla mnie największe motywatory, żeby gotować i piec coraz zdrowiej 🙂

    1. Marta

      Mam dokładnie tak samo 🙂 zanim pojawiły się dzieci moje gotowanie wyglądało zupełnie inaczej :))

  3. Pasi

    Ciasto pewnie dobre, ale sama się nie zdecyduję na zrobienie 😛
    A dziewczynom gratuluję! 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że jednak kiedyś się skusisz, bo jest proste do przygotowania, a smak bardzo oryginalny 🙂

  4. Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu i że ciasto smakowało :).
    (a właściwy link do autorskiego przepisu to )

    1. Marta

      Pyszne było, dzięki 🙂

  5. Megs

    Wyglada bardzo apetycznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i zapraszam do wypróbowania 🙂

  6. Patryk

    Bardzo smaczne, ciecierzycy nie czuć 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  7. Brzmi świetnie, jestem bezglutenowa i chętnie wypróbuje przepis.

    1. Marta

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

  8. Mamusia Adasia

    Właśnie piekę. zamiast żurawiny dałam zmielone orzechy, no i dodałam trochę pasty tahini do smaku. Surowe ciasto było pycha. Trochę więcej stewi dałam bo lubię bardzo słodkie.no i nie miałam już aromatu waniliowego, więc pominęłam. Wsadziłam w muffinkowe silikonowe foremki. Zapewne, będzie się krócej piec, więc czuwam. Kilka razy robiłam wersję cytrynową i bardzo smakowała i mi i dziecku. Czekamy z niecierpliwością 🙂

    1. Marta

      Super pomysł, aby podać w formie muffinek zwłaszcza dla najmłodszych 🙂 Mam nadzieję, że posmakowały, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top