Ser z jogurtów greckich (Labneh)

Moje dzieci uwielbiają kanapkowe serki, ale niestety większość sklepowych propozycji zawiera masę zbędnych składników. Ser z jogurtów greckich, czyli popularny Labneh to najprostszy ser z odcedzanego jogurtu. Nie wymaga praktycznie żadnego nakładu pracy, wystarczy cierpliwie poczekać, aż będzie gotowy po wizycie w lodówce. Im dłużej będzie się odcedzał tym jego konsystencja będzie bardziej gęsta i zwarta, a ser będzie się nadawał do krojenia. Z dwóch składników otrzymacie wersję naturalną, ale koniecznie spróbujcie również wzbogacić serek o dodatki smakowe takie jak szczypiorek, czosnek, paprykę czy zioła. Polecam!!!

Ser z jogurtów greckich

Składniki:

  • 800 g jogurtu greckiego (koniecznie o dobrym składzie! wyłącznie mleko i kultury bakterii)
  • 1/4 łyżeczki soli

Jogurt grecki wymieszać z solą (opcjonalnie można dodać ulubione dodatki smakowe). Gazę złożyć podwójnie (do kupienia np. w aptekach) i ułożyć na sitku. Wlać jogurt i związać w formie sakiewki. Sitko ustawić na garnek, do którego będzie ściekać serwatka. Przełożyć do lodówki. Po 12-24 godzinach serek będzie kremowy, idealny do smarowania. Po ok. 48 godzinach (lub dłużej w zależności od jogurtu) przyjmie bardziej zbitą konsystencję, miękkiego twarogu.

Smacznego!


Jak zrobić Labneh


Domowy biały serek przepis


Ser z jogurtów greckich przepis


Ser z jogurtów greckich labneh

Inspiracja

Komentarzy: 26

  1. Dusia
    8 czerwca 2018 / 15:31

    Dziś nastawiam to na weekendowe śniadanko mam nadzieję już zjemy 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2018 / 11:27

      Mam nadzieję, że posmakował 🙂

  2. Aga
    8 czerwca 2018 / 15:31

    Genialne! 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2018 / 11:27

      Zdecydowanie polecam 🙂

  3. Majka
    8 czerwca 2018 / 15:40

    Cudowny ❤️ Na swoje urodziny upiekłam z niego serniczek. Wyszedł boski ❤️

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2018 / 11:27

      Oooo właśnie sobie to wyobraziłam 🙂 <3

  4. Ania
    8 czerwca 2018 / 17:09

    Uwielbiam domowe wyroby tego typu ❤️ Wiem co jem i jeszcze pychotka 😋

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2018 / 11:27

      Dokładnie tak 🙂

  5. Malwina
    8 czerwca 2018 / 19:03

    Już nastawiony czekam na efekty 😀

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2018 / 11:28

      Mam nadzieję, że smakował 🙂

  6. dulka
    9 czerwca 2018 / 22:50

    Pyszny jest 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2018 / 11:28

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  7. Michalina
    20 czerwca 2018 / 12:09

    Genialny 🙂 aż mi wstyd że wcześniej pojęcia nie miałam jakie to proste … żegnajcie sklepowe serki!!!

    • Marta
      Autor
      21 czerwca 2018 / 9:27

      Pięknie napisane 🙂 Super, że posmakował 🙂

  8. Dora
    4 lipca 2018 / 10:18

    Jest pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2018 / 20:24

      Super, że posmakował 🙂

  9. Ania
    11 października 2018 / 23:10

    Wlasnie nastawilam i mam nadzieje ze wyjdzie i na weekendowe sniadanko bedzie gotowy :):)

    • Marta
      Autor
      12 października 2018 / 1:14

      Życzę udanego śniadania i całego weekendu 🙂 Serek jest super, więc mam nadzieję, że w tym pomoże 😉

      • Ania
        15 października 2018 / 0:22

        REWELACJA:):) Serek pyszny – poezja! Mniam mniam :):)

        • Marta
          Autor
          15 października 2018 / 10:47

          Ogromnie się cieszę, że i Tobie posmakował 🙂

  10. Aga
    8 marca 2019 / 14:15

    Robiłam pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      9 marca 2019 / 1:48

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Karolina
    12 marca 2022 / 12:42

    Przepyszny do kupnych już nie wracam, od siebie dodałam szczypiorek i czosnek niedzwiedzi!!!

    • Marta
      Autor
      14 marca 2022 / 0:23

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  12. Aisza
    31 marca 2022 / 5:54

    Bardzo często go robię , jest przepyszny do jogurtu dodaje suszone pomidory z ziołami firmy Kamis ten serek uzależnia super przepis 👍😀

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2022 / 0:06

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 8 =