Kontakt

blog kulinarny

Sernik tradycyjny

Przepis na dzisiejszy sernik bardzo mnie zaintrygował, kiedy po programie Masterchef został uznany  za najlepszy sernik na świecie : ) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go nie wypróbowała : )  Smakiem przypomina mi bardzo sernik wiedeński, klasyczny, tradycyjny kojarzy mi się ze świętami : ) Ma kremową konsystencję i bardzo szybko i łatwo się go przygotuje : ) Polecam i koniecznie dajcie znać, czy Wasze serca skradł na równi z jurorami ? : )


sernik-przepis
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 100 g masła (82%)
  • 200 g drobnego cukru
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii

Twaróg zmielić 3 krotnie. Masło utrzeć z połową cukru drewnianą łyżką lub kulą*. Kiedy masa będzie kremowa dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii, wymieszać. Dodawać po łyżce zmielonego twarogu, cały czas dokładnie ucierając drewnianą łyżką. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier, wymieszać. Ubite białka dodać do serowej masy, delikatnie wymieszać. Przelać na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką ziemniaczaną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 50 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C (góra-dół) i dopiekać kolejne 15 minut. Jeśli sernik będzie się zbyt mocno rumienił z wierzchu, przykryć go folią aluminiową. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego!

* Nie należy używać miksera, aby sernik nie napowietrzył się za mocno przez co mógłby sporo wyrosnąć w piekarniku, a później opaść podczas studzenia. W programie przepis wykonała go Sylwia (Ostra na Słodko).


sernik-klasyczny

sernik-najlepszy

sernik-moje-wypieki
 


sernik-tradycyjny



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 25 października, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasta, Ciasta świąteczne, Serniki

42 komentarzy

    1. Marta

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  1. Ala

    Wyglada cudownie konsystencja ideal 😍

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka

    Serniczki górą 🙂

    1. Marta

      O tak, sernik to podstawa 🙂

  3. Asia

    Uwielbiam takie serniki 🙂

    1. Marta

      W takim razie mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  4. Iwona

    Pysznie wygląda! a według ciebie też najlepszy na świecie?

    1. Marta

      Jest pyszny, polecam wypróbować 🙂 Wg. mnie najlepszy jest (i zawsze chyba pozostanie 😉 ) sernik na czekoladowym cieście z kruszonką http://www.marta-gotuje.pl/sernik-na-ciescie/ 🙂

  5. Ewa

    Jeśli wygląda jak smakuje to musi smakować cudnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo bardzo dziękuję :*

  6. Ola

    Uwielbiam takie serniczki 🙂 też widziałam i chciałam upiec ale zapomniałam więc to chyba jakiś znak żeby jednak się ruszyć do kuchni 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, nic nie dzieje się bez przyczyny 😉 pozdrawiam 🙂

  7. Kate

    Studzi sie … a ja czekam czekam czekam 😋😋😋

    1. Marta

      Oczekiwanie najgorsze 😉 daj znać jak smakowało 🙂

  8. Marta

    Sernik wygląda pysznie Chciałam się zapytać w tortownicy o jakiej średnicy dokładnie był pieczony?

    1. Marta

      Tortownica o średnicy 24 cm 🙂

  9. Kuchareczka

    Takie zdjęcia robisz że jak serników nie lubię ten bym zjadła 🙂

  10. Świetny przepis, zamierzam podać go moim gościom na halloweenowej imprezie 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak smakowało 🙂 Udanej imprezy 🙂

  11. Kora

    Wygląda świetnie 🙂 czym się różni od Twojego wiedeńskiego?

    1. Marta

      Ilością jajek, u mnie jest 8 tu 6 i automatycznie trochę mniej cukru 🙂 Wiedeński jest przez to wyższy, ale nigdy nie próbowałam ucierać go łyżką tak jak w tym przepisie 😉 zawsze posiłkuję się mikserem 🙂 Smak bardzo bardzo podobny, będę musiała upiec oba w tym samym czasie i sprawdzić różnicę… 😉

  12. maggie

    fajny zupelnie jak wiedenski 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  13. A.

    Jest fajny, ale… wiedeński i tak zostaje the best ever 😀

    1. Marta

      Dla każdego coś się znajdzie 🙂

  14. Agnieszka

    Czy mogę zmielić ser w blenderze?

  15. Anna

    Czy mogę użyć sera gotowego na sernik??

    1. Marta

      Najlepszy efekt będzie z twarogiem, ale jeśli nie ma możliwości zakupić i zmielić można spróbować. Ważne, aby był to ser dobrej jakości, koniecznie zwarty, bez dodatków i ulepszaczy, bo wtedy całkowicie zmieni nam się konsystencja.

  16. Ryba

    Mniam mniam zrobiłam dodatkowo polewę z frużeliny wiśniowej bo jakoś tak sam sernik mi nie podchodzi wyszło pysznie 🙂

    1. Marta

      Każda modyfikacja jest dobra, która nam odpowiada 🙂 Fajnie, że posmakowało 🙂

  17. Aga

    Dokładnie jak sernik mojej Buni 🙂 polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 Babcine przepisy najlepsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top