Sernik Ewy Chodakowskiej

Sernik prosty i szybki, czyli sernik z książki Ewy Chodakowskiej. To jeden z tych wypieków, które zawsze się udają, świetnie smakują i na dodatek możemy je jeść bez wyrzutów sumienia, bo jedna porcja to zaledwie 175 kcal : ) Polecam!!!

Sernik Ewy Chodakowskiej

Składniki 6 porcji (tortownica o średnicy 18 cm):

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 200 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu (1 szklanka)
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 40 g ksylitolu (4 łyżki)
  • 35 g budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie)
  • 50 g gorzkiej czekolady (powyżej 80% kakao)
  • 70 g malin lub truskawek (garść)

Żółtka dokładnie zmiksować z twarogiem i ksylitolem. Dodać jogurt i budyń, ponownie zmiksować, masa nie powinna mieć grudek. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 30-40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Udekorować startą czekoladą i owocami.

Smacznego!

Rozkład makroskładników:

białko 11 g, tłuszcze 7 g, węglowodany 21 g, błonnik 1 g

Sernik prosty i szybki
Fit sernik
Sernik fit
Sernik dietetyczny
Dietetyczny sernik

Komentarzy: 45

  1. Aga
    10 listopada 2019 / 17:54

    Wygląda jak chmurka 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2019 / 23:05

      I tak właśnie smakuje 🙂

  2. Nina
    11 listopada 2019 / 0:13

    Pycha tez piekłam 😁

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2019 / 23:06

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  3. Mania
    11 listopada 2019 / 21:44

    Pyszny serniczek 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2019 / 23:06

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  4. Majka
    12 listopada 2019 / 1:29

    Idealna propozycja na szybki i zdrowszy serniczek 😋

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2019 / 0:06

      Zdecydowanie, można szybko zaspokoić apetyt na słodkie 🙂

  5. Malwina
    12 listopada 2019 / 12:56

    Pyszny sernik 🙂

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2019 / 0:06

      Miło mi, ze posmakował 🙂

  6. Inka
    12 listopada 2019 / 18:14

    Czy mogę użyć miodu zamiast ksylitolu?

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2019 / 0:06

      Tak 🙂

  7. Cukrzyk
    13 listopada 2019 / 12:36

    Ile węglowodanów ma jeden kawałek?

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2019 / 0:47

      Pod przepisem podany jest rozkład makroskładników 🙂 W jednym kawałku jest 21 g węglowodanów.

  8. 16 listopada 2019 / 20:41

    Sernik wygląda baaardzo zmacznie, muszę spróbować i dam zmać jak smakowało Rodzince 🙂 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2019 / 17:36

      Bardzo mi miło, czekam na wiadomość 🙂

  9. Patrycja
    23 listopada 2019 / 22:28

    Hej, miałam już 2 podejścia do sernik z tego przepisu i obydwa razy ciasto w ogóle nie wyrosło zostało całkiem surowe mimo pieczenia przez 50 min na 180 stopniach.
    Może masz pomysł gdzie popełniam błąd?
    Pozdawiam serdecznie

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2019 / 13:12

      Cześć, szczerze mówiąc nie bardzo wiem, co tu może się nie udać 🙁 Gdyby sernik był lekko niedopieczony zawsze można wydłużyć czas pieczenia, bo piekarniki różnie działają, ale jeśli jest całkiem surowy po 50 minutach raczej się nie dopiecze…

  10. Iwona
    14 grudnia 2019 / 21:50

    Czy do sernika użyć twarogu mielonego czy takiego zwykłego?

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2019 / 0:12

      Użyłam zwykły twaróg w kostce 🙂

  11. Zuzka
    17 stycznia 2020 / 21:35

    Wygląda super! 🥰
    Jedna porcja to 175 kcal, a ile porcji ma cały (lub ile kcal ma cały sernik z podanych składników)?

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2020 / 1:00

      Bardzo dziękuję 🙂

      • Zuzka
        18 stycznia 2020 / 15:18

        Pani Marto, ile kcal ma cały sernik?

        • Marta
          Autor
          20 stycznia 2020 / 10:19

          Jedna porcja ma 175 kcal, wystarczy więc pomnożyć przez 6 porcji z których składa się sernik i mamy kaloryczność całości 😉
          (6 x 175 kcal = 1050 kcal)

  12. kaskkaa
    14 lutego 2020 / 11:59

    Mój pięknie urósł nawet pękł na środku a na koniec oklapl i ma jakieś pół centymetra ale w smaku dobry mogłabym jeszcze raz spróbować z mniej kwaśnym jogurtem

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2020 / 18:01

      Sera nie ma dużo, dlatego jest niski choć pół centymetra brzmi niepokojąco 😉 Może miałaś sporo większą formę? Fajnie, że smak przypadł do gustu 🙂

  13. Kamila
    29 lutego 2020 / 11:19

    Mnie niestety też upadł i to mocno … zrobiłam wszystko jak w przepisie.
    Moja tortownica ma wymiar 21cm średnicy, może zbyt duża?

    • Marta
      Autor
      2 marca 2020 / 0:05

      Tak jak opisałam piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm 🙂 Dlatego wybierając większą sernik na pewno będzie niższy 😉

  14. Malwa
    4 marca 2020 / 23:39

    Pyszny i łatwo sie robi zapisuje do ulubionych 🙂

    • Marta
      Autor
      6 marca 2020 / 12:47

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  15. Monika
    17 marca 2020 / 22:56

    pomimo długiego miksowania masa była pełna grudek, nie była gładka, jaki może być powód ?. Czekam aż się upiecze, nie wiem czy wyszło 🙁

    • Marta
      Autor
      18 marca 2020 / 20:22

      Twaróg już na etapie miksowania z żółtkami i ksylitolem powinien być gładki, jeśli nie jest wcześniej zmielony lepiej sprawdzi się tu blender, szybciej uzyskamy pożądany efekt niż tradycyjnym mikserem. Nawet jeśli ciasto miało grudki nie wpłynie to na smak 🙂

  16. Monika
    17 marca 2020 / 22:57

    Masa była pełna grudek, nie była gładka, jaki może być powód ?. Dodam , że dlugo miksowalam. Czekam aż się upiecze, nie wiem czy wyszło 🙁

  17. Monika
    17 marca 2020 / 22:58

    Masa była pełna grudek, nie była gładka, jaki może być powód ?.

    • Monika
      17 marca 2020 / 22:58

      dodam, że długo miksowalam.
      Ciasto wlasnie się piecze, nie wiem czy wyszło

      • Marta
        Autor
        18 marca 2020 / 20:22

        Mam nadzieję, że posmakowało 🙂

  18. Kasia
    30 marca 2020 / 23:37

    Czy mogę zastąpić olej kokosowy np. Olejem rzepakowym? Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      31 marca 2020 / 1:59

      W przepisie nie używamy oleju kokosowego? 🙂

  19. Wlodek
    9 kwietnia 2020 / 9:19

    Czesc
    Marta jak zrobilas ze od gory twoj serniczek nie jest opieczony? Moze cos nalozylas na gore?

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2020 / 13:31

      Cześć 🙂 Niczym nie przykrywałam, w ciągu podanego czasu pieczenia wierzch nie zdążył się mocniej przyrumienić 🙂

  20. Ela
    19 kwietnia 2020 / 11:13

    Czy do sernika można użyć bananów np. Zmielis jeden z masa twarogowa ? Czy próbowała tak pani ?

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2020 / 12:21

      Nie próbowałam, ale brzmi super 🙂

  21. Piotrek
    22 kwietnia 2020 / 20:31

    Mi kompletnie nie wyszedł. Zrobił się płaski jak naleśnik (opadł strasznie). Niestety był tez bez smaku.
    Użyłem twarogu sernikowego z Piątnicy, budyniu waniliowego Winiary a posłodziłem erytrolem.

  22. Piotrek
    22 kwietnia 2020 / 21:14

    Zrobiłem.
    Użyłem twarogu sernikowego z Piątnicy, jogurtu naturalnego, budyniu niesłodzonego, waniliowego Winiary, erytrolu do słodzenia i okrągłej formy 21 cm.
    Klapa.
    Masa wyszła gładka, chociaż w sumie bez smaku. Piekła się pięknie i ładnie zarumieniła. Po 35 minutach pieczenia uchyliłem drzwiczki do wystudzenia, a sernik opadł z 4 cm do pół centymetra. Smakuje (podobnie jak przed upieczeniem) słabo. Trochę jak upieczony twaróg, a trochę jak karton. Jest cienki jak naleśnik i ogólnie beznadziejny. Nawet nie próbuje przypominać sernika z cukierni, o babcinym nie wspominając.
    Nie mam pojęcia w czym zrobiłem błąd.

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2020 / 19:54

      Nie bardzo potrafię sobie wyobrazić jak masa mogła się skurczyć do 0,5 cm ? 😉 Nawet przy użyciu większej tortownicy niż podane w przepisie masa przecież nie wyparuje… 🙂 Przykro mi, że nie posmakował, jest to sernik fit, więc słodzik jest taki, a nie inny, ale zawsze można wypróbować tradycyjne przepisy, którym bliżej do serników z cukierni, czy od babci 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 − 10 =